9 עובדות אודות הגוף האנושי שישנו את האופן בו אתם תופסים את עצמכם
הטבע יצר את גופנו הפלאי כשהוא עמוס במסתורין ובקסם אותם חוקרים מדענים עד היום. לדוגמה, רובנו יכולים לעצור את הנשימה שלנו מתחת למים למשך כ-90 שניות, מבלי להתאמן, ולמרות זאת, ב-2016, ספרדי בשם אלייכס סגורה ונדרל (Aleix Segura Vendrell) שבר שיא כשהחזיק את נשימתו במשך 24 דקות. למרות שנשם חמצן טהור לפני הצלילה, מדענים עדיין תוהים כיצד הצליח לעשות זאת.
צוות האתר שלנו מביא בפניכם עובדות מדהימות נוספות אודות הגוף שלנו שיגרמו לכם לרצות להביט בעצמכם בצורה יותר מכבדת ואוהבת.
למוח האנושי יש מערכת ניקוז משלו
© 3drenderings / Shutterstock.com
לגוף שלנו יש מערכת פינוי פסולת יעילה במיוחד, כשהדם נושא את כל מה שצריך לפנות לכליות, למעי, וכן הלאה. אך מה לגבי המוח? חוקרים סרקו מוחות של אנשים ב-MRI וראו שבמהלך שנת REM (תנועת עיניים מהירה), החלק העמוק ביותר של מחזור השינה, גלים של נוזל מהמוח וחוט השדרה שוטפים את המוח ומנקים אותו מרעלים.
במחקר אחר, חוקרים סרקו מוחות של 81 חולי אפילפסיה, כדי להראות את המבנה הלימפתי שעובד דרך המוח ומכוון את זרם ייצור הפסולת מחוץ לקרקפת דרך קשרי לימפה בצוואר. אז למוח שלנו יש מערכת ניקוי אוטומטית וגם מנגנון ריענון.
צלילים שאתם לא יכולים לשמוע עשויים לגרום לכם לחלות
© ShotPrime Studio / Shutterstock.com, © ShotPrime Studio / Shutterstock.com
צלילים בתדרים נמוכים הם אלו שאנחנו לא יכולים לשמוע (מתחת ל-20 הרץ) אבל אנחנו עדיין יכולים לתפוס ברמה מסוימת. מקורות נפוצים הם מערכות מזג האוויר, רעידות אדמה, מפולות, ואפילו צלילים שמפיקים חיות מסוימות. מחקרים חשפו שאנחנו חשופים להמון ׳צלילי אינפרה׳, כפי שהם קרויים, וחשיפה ארוכת טווח יכולה לגרום לנו לחלות. סימפטומים כוללים עייפות, כאבי ראש, בעיות בראייה, סחרחורות, חוסר מנוחה, ובעיות קשר וריכוז גם כן.
לא לכולנו יש את אותו מספר שרירים
© Body Stock / Shutterstock.com
לאנשים אין אותו מספר שרירים ובאומרנו זאת, אנחנו לא מתכוונים לכמה אנחנו שריריים, או לא שריריים. לאנשים רבים יש שריר באמה שנקרא שריר הכף הארוך, בעוד שלרבים אין. ל-13% מהאנשים חסר שריר בטני שנקרא הפירמידיאליס (pyramidalis). רק ל-8% יש שריר חזה נוסף בשם שריר הסטרנאליס (pyramidalis).
הכבד הזכרי עשוי להפוך ל׳נשי׳ כשהוא ניזוק
לפי מחקר חדש ומפתיע, הכבד בקרב גברים רבים (בני אנוש ועכברים) יכול לשנות מגדר כשהוא מתמודד עם נזק. בעוד שזה נשמע מוזר, בעיקרון, כבד יכול לשנות את השעון הביולוגי ולשנות כמה הורמונים כדי להיטיב עם עצמו כשהוא מתמודד עם דיאטה עתירה בשומן. טבעו המגונן של ההורמון הנשי, אסטרוגן, נחשב כגורם מפתח בתהליך.
מה שאנחנו אוכלים יכול לשנות את הגנטיקה שלנו
© Tetyana Kaganska / Shutterstock.com, © Julia Chew / Shutterstock.com
ההרצאות של סבתא שלנו לגבי היותנו מה שאנחנו יכולים, הוא יותר אמיתי מכפי שאנחנו חושבים. מחקר חדש בתחום מדעי המזון, הידוע כ-nutrigenomicsֿ בודק כעת כיצד מזון משפיע עלינו ברמה הגנטית והעמוקה יותר. המאקרו-נוטריינטים שבמזון, כמו פחמימות, חלבונים, שומנים, וויטמינים, ומינרלים, מתפרקים בתוך הגוף כדי לספק לנו אנרגיה.
המוצרים הללו שמתפרקים מפעילים ׳מתגים׳ גנטיים ברצף הגנטי שלנו, ולכן משנים את ה-DNA לא רק אצלנו, אלא גם בקרב הדורות הבאים.
למוח יש מתג ׳הפעלה/כיבוי׳
© Jari Hindstroem / Shutterstock.com
ישנו אזור במוח הידוע בשם claustrum (קלסטרום) ובו מתג הפעלה/כיבוי, שהוא המפתח לתודעה האנושית. מחקרים נעשו בקרב אישה החולה באפילפסיה, ובהם גורה האזור הזה. היא עברה למצב קטטוני כשהאזור גורה שוב, היא התעוררה, ולא זכרה כלום מפרק הזמן ההוא. חוקרים ממשיך לבדוק את הנושא.
עכבישים אוכלי חלב מתגוררים בצואה שלנו
© visona29 / Shutterstock.com, © Kalcutta / Shutterstock.com
זה אולי נשמע ונראה מלחיץ, אך בנקבוביות עור הפנים שלנו חיות קרדיות זעירות רבות בכל רגע נתון. הן קטנות מדי כדי שניתן יהיה לראותן בעין בלתי מזוינת והן קרויות בשם דמודקס (Demodex), או קרדיות הריסים. רובן ניתנות להעברה, והן אוכלות חלב אך אינן מפרישות דבר. הן מתפוצצות בסוף מחזור החיים שלהן, והצואה שלהן היא זו שגורמת לתגובה של מערכת החיסון ולרוזצאה (rosacea).
עיניים כחולות הן נדירות יותר כעת אבל לייזר יכול לשנות את צבע העיניים
© popcorner / Shutterstock.com
הגנים שקובעים את צבע העיניים מעדיפים כל צבע פרט לכחול, לכן עיניים כחולות נחשבות נדירות יותר בימינו. אבל אם אתם רוצים תינוקות עם עיניים כחולות ולא יכולים להרכיב עדשות, הליך לייזר בן 20 שניות יהפוך עיניים חומות לכחולות. אבל כעת, מדובר בהליך המלווה בסיכונים ובלתי מאושר מבחינה רפואית, ברוב המדינות.
בקרב אנשים מבוגרים, מתרחש אובדן עצם של 1%-2% בכל שנה
© Buravleva stock / Shutterstock.com
בעודנו מזדקנים, אנחנו גם מתחילים לאבד מסת שריר ועצם, במיוחד לאחר גיל 50. ישנו אובדן עצם של 1-2% בשנה בקרב מבוגרים, לכן כל עשור בעצם גורם לשינוי משמעותי בבריאות העצם שלנו. כעדי להימנע משבר, בשל עצמות חלשות, יש לענות על תצרוכת הסידן הדרושה.
האם אתם מכירים עובדות מעניינות אודות הגוף האנושי? מהי העובדה המעניינת ביותר הידועה לכם לגבי עצמכם?
לתשומת לבכם – המאמר נועדו למטרת עיון בלבד ואינם נועדו להוות תחליף לייעוץ רפואי.
